4. Advent

5 trends i webdesign i 2018

Et nyt år er ved at tage sin begyndelse. Det er tid til at se frem og planlægge nye projekter. Skal du i gang med en hjemmeside er her fem skarpe tips til trends, du skal holde øje med i 2018.

Mobile First
Mobilbrowsing har oversteget desktop browsing. 64% af danskerne bruger dagligt nettet på deres mobiltelefon. Derfor er det også naturligt at designe sin hjemmeside til mobilvisning først og fremmest. Når design og funktioner er på plads i designet til mobilvisning, kan man gå videre med design til desktopvisning. Og man ser da også, at design der egentlig var udviklet til mobilvisning, fx den efterhånden legendariske hambruger-menu, er blevet en helt almindelig og gængs måde at vise en menu på – også på desktop.

Asymmetrisk layout
I en del år har webdesignere benyttet sig af de såkaldte grid layouts, hvor alle elemeter på en hjemmeside passer sammen i et særligt tilrettelagt grid, der sikrer et afbalanceret og stringent layout men også har indflydelse på selve kodningen af den responsive hjemmeside.

Nu bliver grid layoutet udfordret. Assymetriske layouts er kommet frem og gør hjemmesiderne mere unikke. Det giver nogle mere eksperimentelle løsninger, der gør hjemmesiden karakteristisk og får den til at skille sig ud fra mængden.

Bevægelse, bevægelse og mere bevægelse
Alle former for bevægelse bliver et hit på hjemmesider i 2018. Bevægelse er med til at give et indtryk af aktivitet på siden, at der sker noget, og det er dermed med til at fastholde brugeren på siden.

Parallax scrolling har været fremme i flere år og er ”still going strong”, og gif’erne har deres anden storhedstid netop nu – især på de sociale medier – men som noget nyt skal små animationer og bevægelse være integreret overalt på hjemmesiden. Det kan være en animationseffekt, når man hover over et link, en lille animation mens man venter på at siden loader, når man scroller eller i det hele taget navigerer rundt på siden. Desuden er cinemagraphs, slow motion videoer og brug af 3D grafik også med til at skabe liv på din hjemmeside og er også blandt nogle af de nye trends for 2018.

Geometriske figurer og mønstre
En ny trend er baggrunde bestående af geometriske figurer, mønstre og linier, der kan være med til at give en hjemmeside et funky look eller et stylish udtryk. Hvis man samtidig blander grafikken med små animationer eller 3D grafik i et asymmetrisk layout, er man med til at fastholde brugerens opmærksomhed, og man vil fremstå som ”med på beatet”.

Pang! Gå amok med fede fonte og klare farver
Klare, stærke farver er på vej frem – bla. fordi teknologien gør, at vi ikke længere skal tænke så meget over, om farverne er websikre. Læg dertil gradient baggrunde, som er vendt tilbage fra 90’erne og kraftige eller vilde fonte – ikke kun i overskrifter men også som fx en menuknap eller et mix af flere fonte sat sammen på en dekorativ måde til at erstatte et klikbart billede – så er du helt sikker på at få en iøjnefaldende hjemmeside med et modigt udtryk.